Deser idealny - czyli gruszki z cynamonem

Deser idealny - bo zdrowy, szybko się go przygotowuje. Wystarczy 5-8 minut by stworzyć słodki przysmak, który zachwyci Was smakiem, prostotą i oczywiście zdrowotnymi właściwościami.
Więc jeśli dostaniecie telefon, że goście zaraz będą, nie panikujcie tylko przygotujcie gruszki z cynamonem na ciepło.

*potrawa wegetariańska
*bez cukru
*bez glutenu



Składniki /porcja dla 4 osób/:

4 gruszki /polecam "konferencję"/
1 czubata łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazdo. W garnku zagotowujemy wodę, a gdy będzie już wrzeć wkładamy do niej owoce. Gotujemy gruszki do miękkości (ok. 2-5 minut w zależności, czy gruszki były bardzo dojrzałe, czy zupełnie twarde; należy sprawdzać widelcem - powinien wchodzić w gruszkę po lekkim naciśnięciu; ale uwaga - by gruszki się nie rozpadły). Gdy gruszki będą się gotować, w małym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód, mieszamy by powstała jednolita polewa. Ugotowane gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyki, polewamy rozpuszczonym masłem z miodem. Na koniec posypujemy cynamonem. Smacznego :)





Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...