Mocno cytrynowa dawka antynowotworowa

Propozycja soku mocno cytrynowego o działaniu głównie antynowotworowym, ale i nie tylko. Poczytajcie poniżej jakie właściwości mają warzywa, które zostały wykorzystane w tym przepisie, a z pewnością uznacie, że warto poświęcić parę chwil i zaserwować sobie taką dawkę dobrodziejstw. Sok powstał z trzech warzyw: bulwy selera, korzenia pietruszki i jarmużu oraz cytryny. 

Korzeń selera jest niskokaloryczny, ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, posiada dużą zawartość magnezu i witamin z grupy B;
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • posiada właściwości przeciwbólowe, moczopędne
  • pobudza przemianę materii 
  • w starożytności polecano go jako naturalny afrodyzjak przy oziębłości płciowej.
Korzeń pietruszki działa moczopędnie, uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest przy nieprawidłowej przemianie materii. 

Jarmuż pełen żelaza, wapnia, witaminy K, C, A i antyoksydantów:
  • odżywia skórę, włosy, paznokcie
  • podnosi odporność
  • przyczynia się do ochrony przed nowotworami
Cytryna podnosi odporność i działa oczyszczająco na organizm.

* danie wegetariańskie
* danie wegańskie
* bez cukru






Składniki:

mały seler
średni korzeń pietruszki
6 liści jarmużu
1 cytryna

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę i cytrynę należy dokładnie obrać. Wszystkie składniki starannie myjemy, a następnie wrzucamy do sokowirówki i ..... cieszymy się smakowitym napojem. Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...