Propozycja soku mocno cytrynowego o działaniu głównie antynowotworowym, ale i nie tylko. Poczytajcie poniżej jakie właściwości mają warzywa, które zostały wykorzystane w tym przepisie, a z pewnością uznacie, że warto poświęcić parę chwil i zaserwować sobie taką dawkę dobrodziejstw. Sok powstał z trzech warzyw: bulwy selera, korzenia pietruszki i jarmużu oraz cytryny.
Korzeń selera jest niskokaloryczny, ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, posiada dużą zawartość magnezu i witamin z grupy B;
- wykazuje działanie antynowotworowe
- posiada właściwości przeciwbólowe, moczopędne
- pobudza przemianę materii
- w starożytności polecano go jako naturalny afrodyzjak przy oziębłości płciowej.
Korzeń pietruszki działa moczopędnie, uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest przy nieprawidłowej przemianie materii.
Jarmuż pełen żelaza, wapnia, witaminy K, C, A i antyoksydantów:
- odżywia skórę, włosy, paznokcie
- podnosi odporność
- przyczynia się do ochrony przed nowotworami
Cytryna podnosi odporność i działa oczyszczająco na organizm.
* danie wegetariańskie
* danie wegańskie
* bez cukru
Składniki:
mały seler
średni korzeń pietruszki
6 liści jarmużu
1 cytryna
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę i cytrynę należy dokładnie obrać. Wszystkie składniki starannie myjemy, a następnie wrzucamy do sokowirówki i ..... cieszymy się smakowitym napojem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)