Pasta Peperoncino Piccante ze szpinakiem

Latem przywiozłam ze słonecznej Kalabrii bardzo pikantny makaron (Pasta Peperoncino Piccante). Podałam go z sosem szpinakowym. Efekt był zadziwiająco smakowity. Polecam Wam przepis z całego serca.

*potrawa wegetariańska


Składniki:

250 g makaronu pikantnego peperoni (oryg. Pasta di semola di grano duro con Peperoncino Piccante)
1 opakowanie (450 g)  mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
szczypta imbiru w proszku                                                                          
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do garnuszka wkładamy szpinak, podlewamy odrobinką wody, ciut solimy i doprowadzamy do rozmrożenia. Następnie dodajemy czosnek (ja dodałam 2 duże ząbki, bo uwielbiam :), śmietanę, imbir i dusimy kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowym sosem szpinakowym polewamy ugotowany makaron.
Smacznego.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...