Pasta z bobu na ostro

Nie mogłam się oprzeć, by nie skosztować ponownie pasty z bobu. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją na super ostro i bez dodatku jajek. Pikantności dodają cebulka, szczypior oraz papryczka, czyli warzywa rozgrzewające organizm i dostarczające nam dużej dawki witaminy C.

*przepis wegetariański
*przepis wegański
*bez cukru
*bez glutenu


Składniki /dla 2 osób/:

1 paczka mrożonego bobu (450 g)
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
1 ostra papryczka
3 łyżki pokrojonego szczypioru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Bób należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i imbiru. Gdy będzie miękki odcedzamy i chłodzimy pod zimną wodą. Obieramy bób ze skórki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec blendowania dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Do uzyskanej masy dodajemy posiekaną cebulę, papryczkę, szczypior. Solimy i pieprzymy do smaku (ja lubię na ostro). Najlepiej jest schłodzić w lodówce kilka godziny tak by składniki się połączyły, a cebulka zmiękła. Smacznego

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...