Zielony eliksir zdrowia i urody

Gdy czujecie, że Wasz organizm spowalnia, jest ospały, to z pewnością warto zaserwować sobie sok pełen witamin, który pomoże uzupełnić niedobory w organizmie i wpłynie cudownie na Waszą cerę. Głównym składnikiem naszego detoxu jest jarmuż, który jest uważany za jedno z najbardziej zdrowych warzyw na świecie. Zawiera dużo żelaza, wapnia, witaminy K, C i A. Dzięki temu odżywia wspaniale skórę, włosy, paznokcie. Jest pełen antyoksydantów, dzięki czemu podnosi odporność i przyczynia się do ochrony przed nowotworami. Kalarepa z kolei posiada właściwości grzybo- i bakteriobójcze a także składnik o nazwie luteina, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Gruszka to owoc o wspaniałych właściwościach. Zawiera jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, bor, który poprawia pracę mózgu. Gruszki poprawiają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Cytryna to kopalnia witaminy C - idealna na sezon grypowy. Czekam na Wasze komentarze odnośnie proponowanego smaku :)

*przepis wegetariański
*przepis wegański
*bez cukru
*bez glutenu



Składniki /na 2 małe szklaneczki/:

8 liści jarmużu
1 bardzo duża gruszka lub 2 mniejsze
1 kalarepa
pół cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie umyć. Na gruszce pozostawiamy skórkę, wydrążamy gniazda. Cytrynę obieramy dokładnie ze skórki i wyjmujemy pestki. Przepuszczamy przez sokowirówkę i delektujemy się smakiem :) Smacznego

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...