Oto przykład kolejnego deseru, wydawać by się mogło tradycyjnego polskiego sernika. Jednakże moja wersja jest odchudzona i prozdrowotna. Ciasto zostało wykonane bez dodatku cukru, nie posiada także białej mąki i masła. Masę serową osładza miód, a spód ciasta jest wykonany z tradycyjnych płatków owsianych z dodatkiem dojrzałych bananów. Polecam wszystkim :)
*bez cukru
*dieta wegetariańska
Składniki:
1 kg sera białego zmielonego
6 jajek
3 duże dojrzałe banany
3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
6 dużych łyżek miodu
Przygotowanie:
Spód ciasta: banany blendujemy, a następnie ręcznie mieszamy z płatkami owsianymi. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wykładamy owsianą masę i lekko uklepujemy. Ser mieszamy najpierw z miodem a następnie dodajemy po jednym żółtku i wyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą serową. Dodajemy rodzynki i wylewamy ser na blachę. Sernik pieczemy 60 minut na piekarniku ustawionym na 180 st. (góra-dół). Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto od góry sreberkiem by się za mocno nie przyrumieniło. Smacznego :)
uwielbiam sernik, a spód może być interesujący
OdpowiedzUsuńspód wyszedł lekki i dość wilgotny :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńu mnie blaszka 21 cm x 36 cm; pozdrawiam :)
Usuń