Owsianka z jabłkiem - dobry początek dnia

Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają fosfor, magnez, żelazo i cynk.  Śniadanie przygotowane na bazie płatków owsianych to wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Owsiankę możecie skosztować rano bądź zabrać na II śniadanie do pracy. 

Dziś zdradzę Wam przepis na słodką owsiankę z jabłkiem. Moja wersja jest zmiksowana, dzięki czemu dzieci chętniej ją jedzą. Ale jeśli uważacie że ten element można pominąć, to nie ma sprawy. W zależności od upodobań, zmiksujcie lub nie ;)

Jeszcze kilka słów o płatkach owsianych. Ja wybieram te z pełnego ziarna (NIE błyskawiczne), są bardziej naturalne. Do owsianki dodaję trochę imbiru, by wzmocnić działanie rozgrzewające potrawy, oraz niezawodnej kurkumy. 
 
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska
*bez cukru


Składniki /dla 4 osób/:

5  szklanek wody
10 łyżek płatków owsianych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 jabłko
2 łyżki miodu (do smaku)

Sposób przygotowania:

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą z kranu i mieszamy łyżką, by się umyły. Zlewamy z wierzchu wodę wraz z zanieczyszczeniami. Do wrzącej wody wsypujemy opłukane płatki i gotujemy na małym ogniu 20 minut (mieszamy od czasu do czasu). Po 20 minutach zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy (ten element można pominąć :) Sprawdzamy gęstość owsianki (jeśli jest za gęsta dolewamy ciut wrzącej wody, tak by otrzymać ulubioną konsystencję). Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na grubej tarce jarzynowej i dodajemy do owsianki. Na koniec dosładzamy miodem tak by uzyskać satysfakcjonujący smak. Smacznego zdrowego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...