Cukiniowe placuszki z kapką śmietanowo-czosnkową

Sezon na cukinię w pełni. Czas na placuszki cukiniowe :)
Korzystajcie i smażcie. Placki świetnie nadają się na samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych.


*bez cukru
*dieta wegetariańska




Składniki:


3 cukinie
2 jajka
ok. 6-8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
śmietana i ząbek czosnku do posmarowania placuszków


Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na średniej tarce do sporej miski. Odlewamy nadmiar soku (można to zrobić na durszlaku), zostawiamy w misce tylko gęstą cukinię. W zależności od tego jak mocno odcedzicie cukinię, ilość mąki dodanej później może się różnić. Gdy cukinia już odcedzona dodajemy jajka (pamiętaj by je wcześniej umyć), tymianek, kurkumę, a także sól i pieprz. Ciasto cukiniowe powinno być dobrze doprawione. Całość należy dobrze wymieszać. Zaczynamy dosypywać mąkę. Nie patrzcie na przepis z precyzją aptekarską :) :) :). Mąki należy dosypać tyle, by powstało dość gęste ciasto, a tym samym nie rozpadło się podczas smażenia. Ważne jest to, by dosypywać mąkę stopniowo (np. po 2 łyżki - mieszać i sprawdzać konsystencję). Gdy ciasto gotowe przystępujemy do smażenia.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już rozgrzany nakładamy placuszki (u mnie wielkości ok. 3 łyżek stołowych) i smażymy na średnim ogniu. Gdy ładnie zarumienią się od spodu, przewracamy je na drugą stronę. 

Placuszki wyśmienicie smakują ze śmietaną z czosnkiem.
Do śmietany dodajcie czosnek w dowolnej ilości (należy przecisnąć go przez praskę).


Smacznego :)







Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...