Puszysty omlet pieczarkowy

Sycący, pachnący i kuszący :) Doskonały o każdej porze dnia....


*bez cukru
*dieta wegetariańska






Składniki /na jeden spory omlet/:

2 jajka
2 łyżki mąki jaglanej
6-8 pieczarek
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
sól do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżka masła


Sposób przygotowania:


Jajka myjemy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do miseczki wkładamy żółtka, mąkę, przyprawy. Dolewamy odrobinę wody (1-2 łyżki stołowe) i mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Trzy z nich ścieramy na średniej tarce i dokładamy do żółtek - solimy i mieszamy. Rozgrzewamy sporą patelnię z olejem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do miseczki. Delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy masę na patelnię i smażymy omlet na małym ogniu ok. 7-10 minut (przewracamy na drugą stronę gdy ta spodnia porządnie się zetnie). W czasie, gdy omlet nam się smaży, przygotowujemy wierzchnią smakowitą dekorację. Tzn. pozostałe pieczarki kroimy w grubsze plastry i smażymy oddzielnie na małej patelni (na masełku), aż zaczną pięknie pachnieć i się lekko przyrumienią. Pieczarki lekko solimy podczas smażenia. Wykładamy je na usmażony omlet.    U mnie omlet dodatkowo z pomidorem.


Smacznego :)




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...