Pyszna jaglanka z jabłkiem

Jeśli może być owsianka to jak najbardziej może też być JAGLANKA. A co??? :)

A tak na poważnie …. Proponuję Wam pełnowartościowy posiłek na śniadanie lub deser przygotowany z kaszy jaglanej i jabłek. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Jeśli dysponujesz ugotowaną kaszą jaglaną (ja staram się ją zawsze mieć w lodówce) to potrzebujesz kilku minut, by cieszyć się słodkim śniadaniem. Nie wahajcie się, spróbujcie, a dzień wyda się Wam od razu radośniejszy :)

*bez cukru
*potrawa wegetariańska




Składniki /na 2 porcje/:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jabłka średniej wielkości
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, drążymy gniazda i ścieramy na tarce /grube oczka/.      W miseczce mieszamy starte jabłka z ugotowaną kaszą jaglaną i cynamonem /pół łyżeczki/. Zawartość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ok 15 - 20 minut /termoobieg, 180 st. C/. Następnie przekładamy zawartość do dwóch małych miseczek i uklepujemy. Robimy babki z kaszy jaglanej na talerzu /tzn. zgrabnie wyrzucamy kaszę z miseczek na talerz tak by powstał ładny pagórek/. Na patelni roztapiamy masło i miód, mieszamy. Polewamy kaszę roztopionym miodem z masłem (dość obficie jeśli chcecie czuć wyraźny smak słodki). Z wierzchu posypujemy cynamonem (najlepiej przez sitko, wtedy ładniej wygląda).

Smacznego :)



Komentarze

  1. Podgrzany miod traci swoje wlasciwowci zdrowotne..ale fajny prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak, Ja zawsze staram się zrobić to szybciutko, by tylko składniki się połączyły.

      Usuń

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...