Napój poranny

Co pić rano?
Zdecydowanie mój napój poranny :)  Polecam go serdecznie ze względu na jego cudowne właściwości oraz wspaniały smak.



Składa się z następujących składników:


Zielona herbata - zawiera polifenole, które ograniczają rozwój nowych naczyń krwionośnych potrzebnych nowotworowi do wzrostu i tworzenia przerzutów; aktywuje w wątrobie enzymy, które eliminują toksyny z organizmu;


Imbir - działa przeciwzapalnie, zwalcza niektóre komórki rakowe, jest antyoksydantem.


Cytryna - posiada działanie przeciwzapalne i pokaźne ilości witaminy C.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska




Składniki /na dzbanek napoju/:


2 łyżeczki zielonej herbaty /najlepiej liściastej/
kawałek korzenia imbiru /kilka plasterków - możecie mniej lub więcej w zależności od upodobań/
pół cytryny
syrop z agawy lub miód do smaku /opcjonalnie/


Sposób przygotowania:


Napój najlepiej przygotowywać w dzbaneczku z sitkiem, ale jeśli takiego nie posiadacie, można w zwykłym lub w kubku.
Korzeń imbiru obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na plastry. Wrzucamy go do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Gdy chwilę przestygnie dokładamy zieloną herbatę /jej wrzątek nie służy; temperatura wody, w której jest zaparzana zielona herbata powinna wynosić 85 st. C/. Zieloną herbatę należy parzyć minimum 5-8 minut, ale najlepiej 10 minut. Gdy całość przestygnie, dodajemy dopiero sok z połówki cytryny /by nie stracił swoich właściwości/. Na koniec możecie posłodzić napój wedle uznania. My czasami nie słodzimy wcale :)


Smacznego :)




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...