Zupa ogórkowa

Uwielbiam szybkie, proste i zdrowe zupy. Cenię je głównie za to, że szybko się robią (moimi rękoma :), są praktyczne, starczają na 2-3 dni, a możemy je zabrać zarówno do pracy na obiad, jak i zjeść w domku, np. na kolację.
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Ogórki kwaszone dodane na koniec gotowania, pozwalają zachować wiele witamin, zawartych w tych kiszonych warzywach.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska (po ominięciu dwóch składników)


Składniki:


1 włoszczyzna
4-6 ziemniaków (w zależności od wielkości)
6-8 ogórków kwaszonych
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1/3 łyżeczki kurkumy
1/ 4  łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła (weganie pomijają, można dodać oliwę z oliwek)
śmietana (opcjonalnie; weganie pomijają)


Przygotowanie:


Warzywa z włoszczyzny obieramy ze skórki, myjemy i drobno kroimy (ja je starłam na tarce jarzynowej po ugotowaniu). Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą dość obficie. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurkumę, imbir, kminek, sól i pieprz, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy warzywa będą na wpół miękkie, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (oczywiście wcześniej obrane ze skórki i umyte). Gdy zupa nam się gotuje, przygotowujemy sobie z boku ogórki kwaszone. W tym celu płuczemy je pod zimną wodą, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Na koniec dosalamy do smaku i dodajemy 1 łyżkę masła. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i łyżką śmietany (opcjonalnie).


Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...