Kalafiorowe kotleciki

Kotlety wcale nie muszą być mięsne. Mogą być po prostu warzywne. Polecam Wam kotleciki z kalafiora, które smakują wyśmienicie i są łatwe do wykonania. Można je skonsumować zarówno jako danie samodzielne na obiad lub kolację, ale także mogą stanowić dodatek do dania drugiego. Doskonale nadają się także, by zabrać je na lunch do pracy.

*danie wegetariańskie
*bez dodatku cukru




Składniki:

1 duży kalafior
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki masła
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafiora dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku do miękkości. Gdy kalafior będzie już miękki odsączamy go (należy to zrobić bardzo dokładnie) i przekładamy do sporej miski. Rozdrabniamy go widelcem albo ubijakiem do ziemniaków, dodajemy bułkę tartą, koperek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i próbujemy, czy jest wystarczająco doprawiony. Gdy uznamy, że jest wystarczająco dosmakowany, dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej razem z masłem i smażymy kotleciki na złoty kolor.

Smacznego :)


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...