Mizeria

Po prostu mizeria. Tradycyjna sałatka obiadowa. Idealna jako przystawka do drugiego dania.
Każdy potrafi ją zrobić. Bardzo lubiana przez dzieci i dorosłych.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska






Składniki:


świeże ogórki zielone (węże lub gruntowe) - dla 4 porcji np. 2 węże
śmietana 18% (ilość wystarczająca do "zatopienia" w niej ogórków)
sól do smaku
zielenina do posypania ogórków (może to być szczypiorek, koperek lub natka pietruszki)


Sposób przygotowania:


W zależności od tego, ile potrzebujemy zrobić mizerii, bierzemy odpowiednią ilość ogórków (np. 2 węże), myjemy je i obieramy ze skórki. Kroimy na cienkie plasterki, wsypujemy do miski i solimy. Po posoleniu mieszamy i odstawiamy na 20 minut.  W tym czasie myjemy naszą zieleninę (może to być koperek, natka pietruszki lub szczypiorek) i drobno siekamy. Wystarczy około 2 łyżek posiekanej zieleniny. Po 20 minutach odciskamy nadmiar wody z ogórków (można to zrobić na sitku lub ręcznie). Odciśnięte ogórki mieszamy ze śmietaną. Ilość śmietany zależy od ilości ogórków (ogórki powinny swobodnie pływać w śmietanie). Na dwa węże ok. 3/4 szklanki śmietany. Ogórki ozdabiamy z wierzchu zieleniną.


Smacznego :)



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...