Pieczarki faszerowane ricottą

Pieczarki to cudowne warzywa, gdyż można z nich kreować różne potrawy. Mogą być składnikiem farszów, sosów, pizzy, zupy, a także nadają się do tego by być samodzielnym daniem. Tak właśnie stało się tym razem.  Pieczarki zostały nafaszerowane podsmażonym pomidorem i serem ricotta. Wyszło całkiem fajne połączenie smaków.

*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska




Składniki:

6 pieczarek (sporych)
1 duży pomidor lub 2 małe
2 duże łyżki sera ricotta
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
szczypiorek


Sposób przygotowania:

Pieczarki należy obrać ze skóry i umyć. Odcinamy trzonki pieczarek i ścieramy je na średniej tarce, odkładamy na bok. Pomidora myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego pomidora oraz starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i dusimy na małym ogniu do momentu aż woda odparuje (często mieszamy). Uduszony farsz musi przestygnąć. Dodajemy ser ricotta i 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, mieszamy wszystko doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Układamy je do upieczenia (u mnie w blasze do mufinek - wtedy się nie przewracają :) i pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C w piekarniku ustawionym na góra-dół-termoobieg. Podajemy je posypane szczypiorkiem, w towarzystwie np. pomidorów koktajlowych i sałaty.



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...