Pancakes z syropem klonowym? PYCHA :) Można je podać również z owocami, dżemem, czy śmietaną. Możliwości jest wiele, ale podstawę stanowią te pyszne placuszki.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
5 łyżek oleju rzepakowego do ciasta i 1 łyżka na patelnię
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Podaną ilość mąki należy potraktować z przymrużeniem oka :), gdyż musimy sprawdzać gęstość ciasta i dostosowywać ilość mąki na bieżąco (ciasto finalnie powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Ale od początku:
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę (z odrobiną soli) i odstawiamy na bok. Do miski wkładamy żółtka, wlewamy mleko i mieszamy. Gdy będzie dobrze wymieszane dokładamy stopniowo mąkę i miksujemy na wolnych obrotach (lub ręcznie). Obserwujemy masę, mąkę dokładamy do czasu, gdy ciasto będzie konsystencji bardzo gęstej śmietany. Pamiętajmy, że na koniec dodamy jeszcze ubitą pianę z białek, która troszkę rozrzedzi ciasto. Gdy będzie dobrze wymieszane dodajemy olej rzepakowy i ponownie mieszamy. Pianę z białek dokładamy na końcu i lekko wmieszamy ją ręcznie (już nie miksując), by ciasto było puszyste. Odstawiamy je na bok.
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju (na początek, potem już oleju nie dolewamy). Placuszki nakładamy (rozmiar ok. 10-12 cm średnicy) i smażymy do lekkiego przyrumienienia z obu stron.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)