Gdy już znacie lecznicze właściwości kapusty (przedstawione tutaj) nie zapomnijcie o przygotowaniu surówki na obiad z tego cudownego warzywa. Poniższy przepis jest prosty i niezwykle wartościowy. Cebula i natka pietruszki potęgują zdrowotny wpłw dania na nasz organizm.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
Składniki:
połowa małej główki białej kapusty
3 średnie marchewki
1 średnia cebula
natka pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, szatkujemy drobno i wrzucamy do dużej miski. Solimy kapustę i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do osobnej miski. Cebulę obieramy, myjemy i drobno kroimy w kostkę i dokładamy do marchwi. Natkę pietruszki myjemy, siekamy drobno i wrzucamy do marchwi. Przygotowujemy zalewę: w kubku mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i śmietaną. Gdy kapusta zmięknie, odciskamy ją i dodajemy do miski z marchwią. Całość pieprzymy do smaku i mieszamy. Na koniec dodajemy zalewę i mieszamy. Surówka powinna odstać co najmniej godzinę przed podaniem, by składniki się połączyły.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)