Jarska grochówka - wyśmienita i zdrowa

Grochówkę bardzo lubię, ale nie wiem czemu gotuję  ją zbyt rzadko :(  Należy to zmienić i to od zaraz :) Przecież groch to samo zdrowie. Jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, kwas foliowego, a także składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń.  Groch zawiera dużo błonnika, dzięki czemu przepięknie czyści nasze jelita i zapobiega rakowi jelita grubego. Niewątpliwą zaletą grochu jest także to, że posiada niski indeks glikemiczny.
Grochówka w wydaniu warzywnym smakuje wyśmienicie, szczególnie wtedy, gdy dodamy do niej dużą ilość majeranku. Groch, namaczany przed gotowaniem, a następnie gotowany z dużą ilością przypraw (szczególnie kminku, imbiru i majeranku), jest lepiej strawny dla organizmu. Przyprawy niwelują jego ciężkostrawność, więc nie rezygnujemy z tego pełnego walorów warzywa.
Talerz takiej grochówki nasyci każdego na kilka godzin.

*danie wegetariańskie
*danie wegańskie



Składniki:

0,5 kg suchego grochu (najlepiej połówki)
włoszczyzna lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por
3 ząbki czosnku
6 większych ziemniaków
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka kminku mielonego
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 kurkumy
sól do smaku

Sposób przygotowania:


Groch płuczemy obficie w zimnej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą - odstawiamy na ok. 1-3 godzin. Następnie groch płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy kminek i gotujemy, aż stanie się miękki. Ja gotuję groch w szybkowarze by zaoszczędzić czas (20 minut w zupełności wystarczy). Gdy groch będzie miękki należy go zblendować na gładką masę.
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy starte warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy je zeszklić, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem (małą ilością wody). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Ugotowane warzywa łączymy z masą grochową i porządnie mieszamy. Doprawiamy zupę solą.

Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...