Typowo polska zupa - krupnik:) Odkąd pamiętam, zawsze gościła na naszym stole :) Kompozycja warzyw, kaszy i przypraw doskonale jest podkreślana przez drobno posiekany koperek. To jedna z tych zup, które regularnie gotuję. Uwielbiam zupy typowo warzywne, a krupnik zajmuje wśród nich czołowe miejsce.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska (zamiast masła proszę dodać oliwę z oliwek :)
Składniki:
1 włoszczyzna
4-6 ziemniaków (w zależności od wielkości)
4 łyżki kaszy jęczmiennej (lub pęczaku)
koperek
1/3 łyżeczki kurkumy
1/ 4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła (weganie pomijają, można dodać oliwę z oliwek)
Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny obieramy ze skórki, myjemy i drobno kroimy (ja je starłam na tarce jarzynowej po ugotowaniu). Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą dość obficie. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurkumę, imbir, kminek, sól i pieprz oraz kaszę.
Gdy warzywa będą miękkie, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (oczywiście wcześniej obrane ze skórki i umyte) i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na koniec dosalamy do smaku i dodajemy 1 łyżkę masła, a także posiekany koperek (ja lubię dużo koperku :)
Gdy warzywa będą miękkie, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (oczywiście wcześniej obrane ze skórki i umyte) i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na koniec dosalamy do smaku i dodajemy 1 łyżkę masła, a także posiekany koperek (ja lubię dużo koperku :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)