Jaglany koktajl z jabłkiem i cynamonem

Koktajl jaglany to doskonały pomysł na śniadanie, drugie śniadania, a także kolację. Można go przygotować wcześniej i zabrać do szkoły czy pracy, a tam cieszyć, że możemy spożyć pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość i energię. Koktajl jest bardzo pożywny i zdrowy. Zawiera witaminy z grupy B, substancje mineralne i krzem, który poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana odkwasza organizm i pomaga usunąć z niego złogi i toksyny. Spożywajmy ją często, szczególnie zimną, gdyż ma naturę lekko ocieplającą. Potrafi usuwać nadmiar śluzu, który jest przyczyną częstych infekcji.
Przedstawiam Wam wariant z jabłkiem i cynamonem, ale nie wahajcie się tworzyć własnych kompozycji.

*dieta wegetariańska
*bez dodatku cukru



Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
przegotowana woda (około 0,5 - 1 szklanki)


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem producenta. Po ugotowaniu przekładamy ją na durszlak i porządnie odcedzamy (możemy przelać lekko zimną wodą). Jabłko myjemy i kroimy na kawałki (można ze skórką jeśli jabłka są ekologiczne), wrzucamy do wysokiego pojemnika (dzbanka, miski itp.), w którym będziemy wszystko blendować. Dodajemy kaszę, cynamon, miód i blendujemy wszystko na gładką masę. Na koniec stopniowo dodajemy przegotowaną wodę i blendujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Podajemy z grubą słomką (najlepiej ciepłe).

Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...