Czerwona kapusta do obiadu

Kapusty wszelkiego rodzaju to doskonały pomysł na jarzynkę do obiadu, czy dodatek do innego dania. Przedstawiam Wam krótko gotowaną kapustę czerwoną z dodatkami. Oprócz wyśmienitego smaku doceniam w niej oryginalny kolor, który doskonale prezentuje się na stole.
Dlaczego powinniśmy jadać często kapustę, przeczytajcie w tym poście :) Jej właściwości zdrowotne są nieocenione.

*bez dodatku cukru
*potrawa wegetariańska



Składniki:

malutka główka kapusty czerwonej
1 jabłko
1 mała cebula
szczypiorek
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz



Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i siekamy na drobne kawałki. W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzątek wrzucamy pokrojoną kapustę i gotujemy przez 5 minut  (nie przykrywamy garnka). Następnie przelewamy kapustę przez durszlak i odsączamy. Przekładamy do sporej miski i polewamy sokiem z cytryny (z połówki cytryny) jeszcze gorącą kapustę. Mieszamy. Kapusta zmieni pod wpływem kapusty kolor :) Studzimy kapustę, a gdy będzie zimna dodajemy do niej starte na drobnych oczkach jabłko, posiekaną cebulę i pokrojony szczypior. Wszystko mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem i wlewamy do kapusty. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy przygotowaną jarzynkę do lodówki co najmniej na godzinę, by składniki się połączyły.

Smacznego :)



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",
dzięki czemu będziesz zawsze na bieżąco

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...