Makaron ze szpinakiem, cukinią i ricottą

Szpinak pojawia się u mnie dość często, gdyż uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu. Wariacje szpinakowe, czyli różne dodatki do sosu to coś, w czym się lubię sprawdzać. Tym razem padło na cukinię, ser ricotta i pomidory. Polecam Wam to połączenie :) Oryginalnego smaku dodaje w tym przypadku włoski makaron spaghetti z rozmarynem.  Jeśli takiego nie posiadacie, możecie przygotować to danie również ze zwykłym makaronem.






Składniki /na 4 porcje/:

1 opakowanie szpinaku mrożonego (rozdrobnionego) lub spory pęczek świeżego
1 duża cukinia
2 duże pomidory
1 ząbek czosnku
1 opakowanie serka ricotta
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki masła
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż go ok. minuty i dodaj szpinak (zamrożony szpinak włóż w całości na patelnię; jeśli przygotowujesz ze szpinaku świeżego, to najpierw go umyj a następnie pokrój na małego kawałki i dołóż na patelnię). Duś szpinak na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach. Dodaj startą cukinię do szpinaku i duś dalej, mieszając. Dodaj do nich sól, pieprz i imbir. W międzyczasie nastaw duży garnek z wodą do ugotowania makaronu. Posól wodę dość dobrze (około pół łyżki soli gruboziarnistej na 3/4 wody w dużym - czterolitrowym garnku). Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj makaron (ugotuj go według przepisu na opakowaniu).
Szpinak z cukinią powinny być już miękkie (wystarczy im około 5-8 minut duszenia na małym ogniu). Dodaj ser ricotta i zamieszaj. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je na półkrążki i dodaj do szpinaku. Duś już króciutko, około minuty na małym ogniu. Dosmakuj solą i pieprzem.
Gdy makaron się ugotuje, odcedź go na durszlaku, wrzuć odsączony do dużego pustego garnka i dodaj sos szpinakowy. Wszystko wymieszaj (już nie gotując) i nakładaj porcje na talerze. Żółty ser zetrzyj na średniej tarce i posyp danie z wierzchu.

Smacznego :)


Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...