Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i ogórkiem kwaszonym

Bardzo lubię przygotowywać tę pastę. Jest pożywna i smaczna i zdrowa. Dzięci chętnie ją jedzą na kromce pieczywa. Można ją podać także w formie sałatki. Doskonale sprawdza się na przyjęciach.










Składniki:

2 wędzone makrele (mniejsze lub 1 duża)
4 jajka
5 średnich ogórków kwaszonych
1 mała cebula lub pół dużej
3 duże łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Jajka umyj, ugotuj na twardo i ostudź.
Makrelę przekrój na pół wzdłuż. Wyjmij główną ość, a następnie pozostałe duże ości. Odrywaj po kawałku makreli i rozdrabnij, wyjmując wszystkie ości. Oczyszczone mięsko makreli włóż do miski. Ogórki kwaszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli. Cebulę obierz ze skórki, umyj i drobno posiekaj. Dodaj do ryby. Jajka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę, dodaj do pozostałych składników. Posól i popierz do smaku (z solą ostrożnie, gdyż makrela jest dość słona). Dodaj majonez i wszystko dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Pastę schłodź w lodówce. 

Smacznego :)



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...