Słonecznikowe ciastka owsiane

Ciastka owsiane należą niewątpliwie do jednych z najzdrowszych słodkości. A jeśli zrobione są w domu, bez dodatku cukru i innych polepszaczy, zasługują na medal. Moje ciastka owsiane dodatkowo zawierają ziarna słonecznika, otręby pszenne i miód, co czyni je prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. A co najważniejsze zrobione są z prawdziwych płatków owsianych. Jeśli macie ochotę na takie pyszotki to nie zwlekajcie - przygotowanie tych ciasteczek zajmuje na prawdę niewiele czasu.


*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska




Składniki:


100 g miękkiego masła
1/2 szklanki płynnego miodu
sok z połówki cytryny
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki otrąb pszennych
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta soli


Sposób przygotowania:


Masło wraz z miodem ucieramy w sporej misce na pulchną masę. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki, wszystko mieszając: sok z cytryny, nasiona słonecznika, otręby, płatki owsiane mąkę i przyprawy. Gdy powstanie dobrze wymieszana masa odstawiamy ją na bok na ok. 30 minut. Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C (góra-dół-termoobieg). W rękach wyrabiamy z ciasta kulkę, kładziemy ją na papier i rozpłaszczamy. Aby ciasto się dobrze oddzielało i formowało, należy to robić wilgotnymi rękoma. U mnie z podanej ilości składników wyszło 17 ciastek o średnicy 4-5 cm. Dobrze jest gdy ciastka są zbliżonej wielkości, wtedy równomiernie się upieką. Ciastka pieczemy około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).






Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...