Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami smakują wyśmienicie. Pięknie prezentują się na stole. Można podawać je na sałacie, z dodatkiem warzyw (np. pomidorów, ogórków czy rzodkiewek). Stanowią elegancką przystawkę podczas imprez czy świąt.

*danie wegetariańskie
*bez dodatku cukru



Składniki:

10 jaj
6 dużych pieczarek (lub 8 średnich)
pół pęczka koperku
1/3 kostki masła
sól i pieprz do smaku
majonez


Sposób przygotowania:

Jajka umyj, ugotuj na twardo i ostudź. Gdy będą zimne obierz ze skorupki, przekrój na pół, żółtka włóż do miski, a białka odłóż oddzielnie.
Pieczarki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej (największe oczka :).
Na patelni rozgrzej masło i smaż starte pieczarki na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje. Pod koniec duszenia posól. Uduszone pieczarki przełóż do miski i wystudź.
Żółtka ugnieć widelcem, by były dobrze rozdrobnione. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj i dołóż do żółtek. Ostudzone pieczarki dołóż do żółtek i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Gdy masa będzie dobrze doprawiona, weź łyżeczkę od herbaty i nakładaj pastę na połówki ugotowanych białek. Masę nakładaj z górką i uklepuj. Tak przygotowane jajka ułóż na talerzu i przystrój majonezem.

Smacznego :)


Masa pieczarkowo-żółtkowa gotowa do nakładania


Masę nakładamy na bogato :)


Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...