Pomidory faszerowane jaglaną sałatką

Pomidory napełnione sałatką z pełnej zdrowia kaszy jaglanej, która o tej porze roku jest szczególnie wskazane ze względu na jej naturę lekko ocieplającą. Kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu, oczyszcza organizm ze złogów, odkwasza.
Pomidorki są sycące, ładnie się prezentują na stole. Doskonale nadają się na samodzielne danie.

*danie wegetariańskie



Składniki:

6 sporych pomidorów
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 ogórki kwaszone
kawałek żółtego sera (ok. 4 cm x 3 cm)
1 mała cebula
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
majonez
szczypiorek, ew. inna zielenina do dekoracji


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie przelej zimną wodą na drobnym sicie i porządnie odcedź. Odstaw na bok.
Pomidory umyj, ustaw stabilnie na desce do krojenia (korzonkiem do dołu) i odkrój kapelusiki. Następnie wydrąż z pomidorów miąższ i odłóż do miseczki (najlepiej zrobić to łyżką, ale ostrożnie by nie przebić skóry pomidorów). Odcedź sok od kawałków pomidorów.
Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż lekko cebulę. Dodaj na patelnię kaszę jaglaną i kawałki pomidorów i podsmaż wszystko razem, by się smaki połączyły (wystarczy 1-2 minutki). Następnie wyłóż masę jaglaną na durszlak i odcedź z nadmiaru sosu (kasza nie może być rzadka) i ostudź.
Ogórki kwaszone i ser żółty pokrój w drobną kostkę. Gdy kasza przestygnie dołóż pokrojone w kosteczkę ogórki i ser. Dopraw imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełnij pomidory, a potem udekoruj je kapką majonezu i zieleniną (ogórkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki itp.).

Smacznego :)



Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...