Zapiekanka z cukinii i pieczarek

Warzywna zapiekanka z cukinii, pieczarek i pomidorów świetnie nadaje się na ciepłą kolację, gdyż jest lekka i nie obciąża zbytnio naszego żołądka. Jeśli wolimy wersję bardziej dietetyczną, możemy zrezygnować z sera żółtego. 

*danie wegetariańskie



Składniki:

2 cukinie
6 dużych pieczarek (lub 8 mniejszych)
1 cebula dymka
2 większe pomidory
kawałek sera żółtego
2 łyżki masła
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy pieczarki na lekki rumiany kolor. Solimy je dopiero pod koniec smażenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-200 st. C (góra-dół-termoobieg).
Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałą ilością masła. Cukinie obieramy, myjemy i kroimy w plastry ok. 0.5 cm szerokości. Układamy je w naczyniu na dnie (będą tworzyły pierwszą warstwę). Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie na cukinie wykładamy pieczarki, a na nie ponownie plastry cukinii. Cebulkę kroimy w kostkę i posypujemy nią cukinię. Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je na plastry i układamy na wierzch. Solimy i pieprzymy kolejną warstwę. Całość posypujemy delikatnie tymiankiem. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy zapiekankę przez ok. 30 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej ser żółty, którym będziemy posypywać warzywa. Po upływie 30 minut, wyjmujemy z piekarnika zapiekankę i posypujemy równomiernie serem. Wkładamy jeszcze raz do piekarnika na chwilę, by się ser rozpuścił. Tak przygotowaną zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)




Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...