Jajka sadzone na pomidorach pachnących bazylią

Jajka uwielbiam pod każdą postacią. Są również korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają wiele istotnych składników odżywczych. Najlepiej jest spożywać żółtko w postaci płynnej.
Przedstawiam Wam jajko sadzone w towarzystwie pomidorów pachnących bazylią.

*danie wegetariańskie





Składniki:

3 jajka
3 pomidory
1 cebula
1 czosnek
0,5 łyżeczki bazylii
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
2 łyżki oleju (u mnie rzepkowy)

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy i odkładamy na bok. Pomidory myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po minutce obieramy pomidory ze skórki, kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, uważając by się nie zarumieniły (powinny się tylko zeszklić). Następnie dodajemy pomidory, bazylię i lekko solimy. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje. W pomidorowej masie robimy "dziurki" i wbijamy tam jajka, uważając by się żółtko nie rozerwało. Solimy. Patelnię przykrywamy i smażymy całość na małym ogniu do momentu ścięcia białka, ale nie żółtka. Na koniec posypujemy jajka posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)




Pomidory dusimy do momentu wyparowania sosu

Robimy "dziurki" w pomidorach po to, by jajka ładnie się umiejscowiły :)




Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...