Puchaty omlet na słodko

Omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu i pożywny. Można go podać z dżemem (najlepiej własnej roboty) lub owocami. Jest doskonałą propozycją na śniadanie lub słodki podwieczorek. Dzieci go uwielbiają, choć i ja obojętnie nie mogę obok niego przejść. Omlet przygotowany z dodatkiem miodu, a nie cukru :)

*bez dodatku cukru
*danie wegetariańskie




Składniki:

2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy i rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do małej miseczki, a z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy miód (powinien być płynny; jeśli nie jest to należy go lekko podgrzać, by nie był gęsty) i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i odrobinę wody (1-2 łyżki) i mieszamy, by powstała gładka gęsta masa. Masę tę dokładamy małymi porcjami do ubitej piany z białek i lekko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i olej, a następnie wykładamy masę na środek patelni i lekko rozprowadzamy. Omlet smażymy na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Gdy lekko się zarumieni od spodu, przekładamy go szeroką łopatką na drugą stronę. Omlet powinien się smażyć ok. 3 minut z każdej strony. Podajemy go z dżemem lub owocami.

Smacznego :)


Wymieszana mąka, żółtka i miód


Omlecik wyłożony na patelnię


Omlet po upieczeniu czasem przybiera różne kształty i wzorki :)



Omlet w środku jest puszysty :)


Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...