Wieprzowe roladki z pieczarkowym nadzieniem

Wieprzowe roladki z nadzieniem pieczarkowym prezentują się na talerzu elegancko.
Smakują wyśmienicie i dobrze komponują się z różnymi warzywnymi dodatkami.





Składniki /porcja na 3 osoby/:

6 plastrów schabu środkowego
6-8 dużych pieczarek
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
sznurek lub wykałaczki do unieruchomienia roladek


Sposób przygotowania:

Schab myjemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm szerokość) i rozbijamy tłuczkiem (należy uważać, by nie powstały dziury). Mięso solimy i pieprzymy delikatnie z dwóch stron i odkładamy na bok.
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w pół-plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki, aż staną się lekko przyrumienione, a woda z patelni odparuje (solimy lekko na samym końcu).
Na każdy plaster mięsa nakładamy na środek łyżkę pieczarek i zwijamy w rulon. Mięso zawiązujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczkami, by się nie rozwijało.
Włączamy piekarnik na 170 st. C (góra-dół-termoobieg).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i na sporym ogniu obsmażamy mięso z każdej strony, by się lekko zarumieniło i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na mięso układamy w kawałkach łyżkę masła, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy, by mięso się zbyt mocno nie spiekło.
Podajemy według upodobań, roladki doskonale smakują z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem. Pozostałą ilość pieczarek podgrzewamy na patelni na maśle i dokładamy na talerz.



Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...