Pikantny omlet z cukinią i żółtym serem

Bardzo lubię jajka i warzywa, a zwłaszcza wtedy, gdy można przygotować z nich pożywny i zdrowy posiłek. Propozycja doskonała zarówno na śniadanie jak i kolację. Można ją modyfikować (dodając np. do warzyw kawałek pokrojonego w kostkę boczku). U mnie wersja wegetariańska.

* danie wegetariańskie
* bez dodatku cukru


Składniki /porcja na 2 osoby/:

4 jajka
1 cukinia
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
1 cebula
4 łyżki startego żółtego sera
troszkę zieleninki do przybrania (do wyboru: koperek, natka pietruszki, szczypiorek)
4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę tak, by się tylko zeszkliła. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej (to ta z największymi oczkami :). Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy kurkumę, 1/4 łyżeczki papryki, troszkę soli i pieprzu i podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wystarczy 1-2 minutki, by smaki się połączyły. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Włączamy piekarnik na 200 st. C (góra-dół-termoobieg).
Jajka myjemy i rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, a następnie dodajemy do niej żółtka i lekko mieszamy. Ubite jajka solimy i pieprzymy. Następnie dokładamy przygotowane wcześniej warzywa i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy lekko olej i wykładamy przygotowaną masę (nie smażymy). Na wierzchu posypujemy omlet startym serem i 1/4 łyżeczki papryki. Wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy do momentu, aż omlet się zetnie (ja piekłam na dużej patelni 10 minut).
Omlet podajemy w towarzystwie ulubionych, surowych warzyw.

Smacznego :)





Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...