Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniczki :) któż ich nie uwielbia? Są tak uniwersalną potrawą, można je podać z dżemem, owocami bądź zapiec wytrawnie.
Stanowią wspaniałą bazę do realizacji naszych fantazji kulinarnych. Poniżej przepis na pyszne tradycyjne naleśniki na bazie mąki pszennej i mleka.

*danie wegetariańskie
*bez dodatku cukru



Składniki (porcja na 12 sztuk):

4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
8 łyżek oleju
duża szczypta soli


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wbij jajko (oczywiście należy je uprzednio porządnie umyć), wlej mleko i dodaj sól. Włącz mikser na powolnych obrotach i wymieszaj (jeśli nie używasz miksera, możesz ręcznie trzepaczką wszystko wymieszać). Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i nadal mieszaj. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę więcej mąki, jeśli za gęste dolej mleka (lub wody).
Gdy ciasto będzie już gotowe, rozgrzej patelnię (wielkość nie ma znaczenia - ja lubię smażyć naleśniki na dużej) i wlej 2 łyżki oleju. Pozostałą ilość oleju wlej do ciasta naleśnikowego i wymieszaj. Gdy olej na patelni już się rozgrzeje, możesz jego nadmiar wlać do ciasta.
Ciasto naleśnikowe nakładamy na patelnię chochlą i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po dnie patelni. Warstwa ciasta na patelni powinna być cienka. Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Gdy ciasto się zetnie (lekko zarumieni się), przekładamy go na drugą stronę (łopatką) i smażymy na rumiano. 

Smacznego :)













Zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga
oraz polubienia strony na FB "Żyj w stylu EKO",

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...