Bezcukrowy deser - z mascarpone i bananami

Słodki, chociaż bez dodatku cukru (hurra !!!!), zdrowy - bo zawiera banany (źródło potasu), suszone morele (wspaniale działają na jelita), sok z cytryny (witaminka C) oraz serek mascarpone (uwielbiam :). Czas przygotowania: błyskawiczny. Spróbujcie sami i podzielcie się opinią, czy Wam smakuje ?

*przepis wegetariański
*bez dodatku cukru
*bez glutenu



Składniki /porcja na 3 osoby/:

1 serek mascarpone 250 g
2 banany
3 łyżki syropu klonowego
10 moreli suszonych
połówka cytryny (ok. 4 łyżek)
2 łyżki przegotowanej wody

Przygotowanie:

Morele suszone zalać w miseczce gorącą, przegotowaną wodą (tak by namiękły, jeśli są bardzo wysuszone czas namaczania może być nawet kilka godzin, jeśli są taki na pół miękkie to wystarczy na godzinkę). Serek mascarpone miksujemy z syropem klonowym. Namoczone morele odsączamy i miksujemy z 2 łyżkami przegotowanej wody, na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do salaterek nakładamy na spód pokrojone banany, następnie serek mascarpone wymieszany z syropem klonowym. Na wierzch nakładamy polewę morelową.



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...