Rzodkiewka i szczypior w twarogowej pierzynce

Pasta twarogowa ze szczypiorem i rzodkiewką to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Wspaniale smakuje, gdy jest przyprawiona na ostro. Możesz posmarować nią pieczywo (u mnie bułeczki owsiane) albo skosztować samodzielnie. Ilość składników możesz regulować, by dopasować smak twarogu do swojego gustu. Dla osób, które nie gustują w cebuli, proponuję wyeliminować ten składnik. Wtedy pasta będzie bardziej łagodna.

*danie wegetariańskie
*bez cukru


Składniki: 

kostka sera białego (najlepiej chudego lub półtłustego)
pęczek rzodkiewek
1 mała cebulka (jeśli wolicie wersję ciut łagodniejszą można ominąć ten element)
3 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
2-3 łyżki śmietany 18%
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Ser biały należy rozdrobnić widelcem w misce. Dodajemy następnie posiekaną rzodkiewkę, cebulkę, szczypior i przyprawy. Wszystko należy wymieszać i dodać śmietanę w takiej ilości by powstała po wymieszaniu pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje, gdy twaróg jest pikantny. 

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...