Czy dopada Was czasem okropna chęć zjedzenia czegoś słodkiego? Bo mnie niestety tak i to dość regularnie ..... tzn. codziennie :) Walczę z tematem na różne sposoby. Na przykład przygotowuję szybkie smoothie lub deser na bazie owoców i np. miodu.
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na cudowny deser, który jest bez cukru i bez chemii. Za to posiada ogromną ilość witamin i wapnia. Ma też tę doskonałą "umiejętność", że nadaje się zarówno na śniadanie, przekąskę, czy deser.
Bazę owocową tworzą mango i jabłko, które dosładzam miodem (dość wyraźnie, by poczuć SŁODKI smak), a resztę uzupełnia jogurt naturalny. Kombinacja warstwy słodkiej owocowej i jogurtu jest wspaniała.
Gorąco polecam przepis. Gdy go wypróbujecie dajcie znać w komentarzu, jestem ciekawa Waszej opinii.
*przepis wegetariański
*bez cukru
*bez glutenu
Składniki /dla 4 osób/:
1 mango
2 jabłka (średniej wielkości)
3 jogurty naturalne (u mnie Zott po 180 g)
2 łyżki miodu wielokwiatowego (lejącego)
garść rodzynek
Przygotowanie:
Mango i jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy na kawałki. Blendujemy wraz z jednym jogurtem tak by powstała jednolita, gładka masa. Pod koniec dodajemy miód (więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodki ma być deser). Po wymieszaniu nakładamy masę do szklanych kielichów. Następnie na owocową warstwę kładziemy jogurt, a na koniec posypujemy rodzynkami.
Przechowujemy w lodówce (jeśli damy radę wytrzymać) lub zjadamy natychmiast :)
Smacznego
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na cudowny deser, który jest bez cukru i bez chemii. Za to posiada ogromną ilość witamin i wapnia. Ma też tę doskonałą "umiejętność", że nadaje się zarówno na śniadanie, przekąskę, czy deser.
Bazę owocową tworzą mango i jabłko, które dosładzam miodem (dość wyraźnie, by poczuć SŁODKI smak), a resztę uzupełnia jogurt naturalny. Kombinacja warstwy słodkiej owocowej i jogurtu jest wspaniała.
Gorąco polecam przepis. Gdy go wypróbujecie dajcie znać w komentarzu, jestem ciekawa Waszej opinii.
*przepis wegetariański
*bez cukru
*bez glutenu
Składniki /dla 4 osób/:
1 mango
2 jabłka (średniej wielkości)
3 jogurty naturalne (u mnie Zott po 180 g)
2 łyżki miodu wielokwiatowego (lejącego)
garść rodzynek
Przygotowanie:
Mango i jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy na kawałki. Blendujemy wraz z jednym jogurtem tak by powstała jednolita, gładka masa. Pod koniec dodajemy miód (więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodki ma być deser). Po wymieszaniu nakładamy masę do szklanych kielichów. Następnie na owocową warstwę kładziemy jogurt, a na koniec posypujemy rodzynkami.
Przechowujemy w lodówce (jeśli damy radę wytrzymać) lub zjadamy natychmiast :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)