Zimowa pasta z bobu i jajek

Dzisiaj pragnę przedstawić Wam pastę z bobu i jajek, którą możemy przygotować bez żadnych problemów w warunkach domowych. Jest ona bardzo smaczna, pożywna i zawiera wiele wartości odżywczych. Doskonale nadaje się na dobry początek dnia, ale także na kolację. Pastę połączyć można z pieczywem (doskonale smakuje z owsianą bułeczką), albo spożyć bez dodatków.
Podstawowym składnikiem pasty jest bób oraz jajka.
Bób jest bardzo zdrowym warzywem - zawiera duże ilości białka i błonnika, a dodatkowo magnez, żelazo, kwas foliowy i inne składniki mineralne. Mimo swych sycących właściwości, jest niskokaloryczny. Dlatego też jest polecany dla osób chcących schudnąć.
Zapraszam Was do przygotowania pasty według mojego przepisu. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Czekam na Wasze komentarze :)

*przepis wegetariański
*bez cukru
*może być bez glutenu




Składniki /porcja dla 6 osób/:

bób (przygotowuję pastę zimą więc bób jest mrożony - paczka 450 g)
4 jajka
natka pietruszki (garść poszatkowanej)
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Bób nalży ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Jajko ugotować  na twardo, wystudzić. Ugotowany bób i jajka zmiksować na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na lekki brązowy kolor na patelni na łyżce oleju. Natkę pietruszki posiekać.
Do zmiksowanego bobu z jajkami dodać podsmażoną cebulkę i poszatkowaną pietruszkę. Dosolić i popieprzyć do smaku (dość wyraźnie, by pasta nie była mdła). Podawać z pieczywem lub samodzielnie.
Smacznego.


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...