Zupa krem - marchewkowa

Prosta, ale pyszna. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Moje jedzą ją z chęcią, a i ja nie pogardzę :) Polecam ją ze względu na szybkość przygotowania i dużą ilość marchwi, która należy do jednych z najzdrowszych warzyw.

*przepis wegetariański


Składniki /porcja na 4 osoby/:

4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/4 selera
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
koperek
łyżka masła
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, por, seler i czosnek należy obrać, umyć, pokroić na większe kawałki i wrzucić do garnka. Zalewamy warzywa wodą (nie za dużo, tak tylko by przykryła), dodajemy umytą natkę pietruszki (bez krojenia), przyprawy i gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy natkę pietruszki, a resztę blendujemy. Gdy powstanie krem dodajemy masło i jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dolać wrzącej wody. Podajemy z pokrojonym koperkiem
Smacznego


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...