Truskawkowy mus z poduszeczką z serka mascarpone

Mus truskawkowy zimą cudownie przypomina o lecie i smakuje doskonale nawet z zamrożonych truskawek. Ponieważ do musu truskawkowego nie dodałam żadnego cukru, to poduszeczka z serka mascarpone równoważy smak swoją słodyczą. Smakowym urozmaiceniem jest kilka sztuk orzeszków ziemnych solonych, które zostały wykąpane w miodzie. Zapraszam na ucztę:

*bez cukru
*dieta wegetariańska




Składniki: (3 pucharki)

1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
2 łyżki syropu klonowego
truskawki (u mnie mrożone) - pół opakowania, czyli ok. 350 g.
kilka orzeszków ziemnych solonych
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Truskawki należy rozmrozić i blenderem rozdrobnić na jednolity mus. Układamy je na spodzie pucharka. Serek mascarpone mieszamy mikserem z syropem klonowym i układamy po 2 łyżki na musie. Serka nie powinno być zbyt dużo w porcji, gdyż deser stanie się ciężki. Powinien jedynie stanowić słodki akcent wśród truskawkowej bazy. Wierzch ozdabiamy kilkoma orzeszkami ziemnymi solonymi, które uprzednio lekko smarujemy miodem. Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...