Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają fosfor, magnez, żelazo i cynk. Śniadanie przygotowane na bazie płatków owsianych to wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Owsiankę możecie skosztować rano bądź zabrać na II śniadanie do pracy.
Dziś zdradzę Wam przepis na słodką owsiankę z jabłkiem. Moja wersja jest zmiksowana, dzięki czemu dzieci chętniej ją jedzą. Ale jeśli uważacie że ten element można pominąć, to nie ma sprawy. W zależności od upodobań, zmiksujcie lub nie ;)
Jeszcze kilka słów o płatkach owsianych. Ja wybieram te z pełnego ziarna (NIE błyskawiczne), są bardziej naturalne. Do owsianki dodaję trochę imbiru, by wzmocnić działanie rozgrzewające potrawy, oraz niezawodnej kurkumy.
*dieta wegetariańska
Dziś zdradzę Wam przepis na słodką owsiankę z jabłkiem. Moja wersja jest zmiksowana, dzięki czemu dzieci chętniej ją jedzą. Ale jeśli uważacie że ten element można pominąć, to nie ma sprawy. W zależności od upodobań, zmiksujcie lub nie ;)
Jeszcze kilka słów o płatkach owsianych. Ja wybieram te z pełnego ziarna (NIE błyskawiczne), są bardziej naturalne. Do owsianki dodaję trochę imbiru, by wzmocnić działanie rozgrzewające potrawy, oraz niezawodnej kurkumy.
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska
Składniki /dla 4 osób/:
5 szklanek wody
10 łyżek płatków owsianych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 jabłko
2 łyżki miodu (do smaku)
Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą z kranu i mieszamy łyżką, by się umyły. Zlewamy z wierzchu wodę wraz z zanieczyszczeniami. Do wrzącej wody wsypujemy opłukane płatki i gotujemy na małym ogniu 20 minut (mieszamy od czasu do czasu). Po 20 minutach zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy (ten element można pominąć :) Sprawdzamy gęstość owsianki (jeśli jest za gęsta dolewamy ciut wrzącej wody, tak by otrzymać ulubioną konsystencję). Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na grubej tarce jarzynowej i dodajemy do owsianki. Na koniec dosładzamy miodem tak by uzyskać satysfakcjonujący smak. Smacznego zdrowego!!!
5 szklanek wody
10 łyżek płatków owsianych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 jabłko
2 łyżki miodu (do smaku)
Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą z kranu i mieszamy łyżką, by się umyły. Zlewamy z wierzchu wodę wraz z zanieczyszczeniami. Do wrzącej wody wsypujemy opłukane płatki i gotujemy na małym ogniu 20 minut (mieszamy od czasu do czasu). Po 20 minutach zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy (ten element można pominąć :) Sprawdzamy gęstość owsianki (jeśli jest za gęsta dolewamy ciut wrzącej wody, tak by otrzymać ulubioną konsystencję). Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na grubej tarce jarzynowej i dodajemy do owsianki. Na koniec dosładzamy miodem tak by uzyskać satysfakcjonujący smak. Smacznego zdrowego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)