Szpinakowo - batatowa zapiekanka

Główną zaletą tego dania jest to, że można go przygotować w błyskawicznym tempie. Nie znaczy to oczywiście, że mamy się uwijać jak w ukropie :), ale .... wystarczy dosłownie 30 minut, by po chwili cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem. Głównymi składniami są tu bataty i szpinak. Smaku dodaje podsmażona lekko cebulka, czosnek oraz przyprawy. Danie nie wymaga wiele wysiłku ani umiejętności, więc zapraszam do skorzystania z przepisu i podzielenia się wrażeniami.

*bez cukru
*dieta wegetariańska


Składniki (forma o średnicy 28 cm):

2 duże bataty
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnu
250 g liści świeżego szpinaku
3 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
pieprz czarny do smaku


Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i gotujemy w osolonej (z dodatkiem imbiru, kurkumy i kminku) wodzie 10 minut. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grubszą kostkę i  podsmażamy na patelni z olejem tak, by się zeszkliła. Szpinak myjemy, kroimy delikatnie i dodajemy na patelnię do cebulki. Podsmażamy całość ok. 1-2  minut, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek.
Formę smarujemy olejem i układamy na dnie pokrojone w plastry bataty (ok. 1 cm szerokości), a na nie przygotowany wcześniej szpinak. 
Przygotowujemy polewę: 3 jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem by się rozkłóciły. Dodajemy do nich szczyptę soli i starty ser żółty. Po szybkim wymieszaniu polewę wykładamy na szpinak (rozsmarowujemy ją po całości). Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do temp. 170 st. C; góra - dół - termoobieg) i zapiekamy ok. 20 minut.

Życzę smacznego :)






Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...