Późne śniadanie w niedzielne popołudnie to coś, co tygrysy lubią najbardziej :). Można się wyspać, a później spokojnie przygotować potrawę, która na długo nas nasyci i dostarczy rozkoszy podniebieniu. Warzywna kompozycja z dodatkiem kaszy jaglanej, sera feta i jajek tworzy potrawę dla smakoszy zapiekanek.
*bez cukru
*potrawa wegetariańska
Składniki /dla 4 osób/:
1 duży upieczony burak
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 papryka
1 cebula
1/2 kostki sera feta - ok. 130 g
4 jajka
3 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Upieczenie buraka: dużego buraka myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 60-90 minut (do momentu aż wbijemy widelec) w temp. 180 st. C (termoobieg).
Upieczone buraki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystać je do różnych potraw.
Aby ugotować kaszę jaglaną: należy odmierzyć jej odpowiednią ilość (tzn. dla otrzymania 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej potrzebujemy 1/2 suchej kaszy). Suchą kaszę płuczemy trzykrotnie w wodzie aby pozbyć się szumwin. Następnie zalewamy ją zimną wodą, solimy i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu (nie mieszając). Jeśli zauważysz, że jest za mało wody, to należy dolać wrzątku tak by kasza była zakryta. Po ugotowaniu płuczemy kaszę na sitku i przechowujemy w lodówce lub dodajemy do przygotowywanej potrawy.
Formę, w które będziemy zapiekać, smarujemy olejem rzepakowym, a następnie kroimy buraka w cienkie plastry i rozkładamy na spodzie. Lekko solimy pokrojone buraki. Do miski wsypujemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, pokrojoną drobno cebulę, a także paprykę i przyprawy. Wymieszaną masę rozkładamy równomiernie na burakach. Ser feta kroimy na cienkie plastry i układamy równomiernie na wierzchu.
.
Zalewa: do miseczki wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Widelcem rozkłócamy składniki i lekko solimy. Zalewą polewamy przygotowaną masę (łyżką rozprowadzamy po całości produktów).
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C (termoobieg) i pieczemy do momentu, aż wszystko się zetnie i lekko przyrumieni (ok. 25-30 minut).
Upieczoną zapiekankę posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)