Zapiekane pomidory z jaglano-warzywnym wsadem

Smakowita i przede wszystkim zdrowa potrawa, która może być "potraktowana" jako przekąska, lekki obiad lub kolacja. Wszystko zależy od Was :) Trzeba przyznać, że jest to potrawa sycąca, gdyż oprócz warzyw zawiera kaszę jaglaną, która w procesie trawienia powoli uwalnia energię, dzięki czemu długo czujemy się najedzeni. Połączenie warzyw, kaszy jaglanej i przypraw to doskonały pomysł na detoks naszego organizmu, z zachowaniem walorów smakowych i wzrokowych.


Dlaczego kasza jaglana?

- bo przede wszystkim odkwasza organizm;
- oczyszcza (pomaga usuwać złogi, toksyny)
- jest bezglutenowa;
- ma naturę neutralną, nieco ocieplającą (usuwa z organizmu nadmiar śluzu, który jest przyczyną częstych infekcji dróg oddechowych);
- posiada witaminy z grupy B, substancje mineralne, wapń, fosfor, potas, żelazo i lecytynę;
- zawiera krzem, który wspaniale wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także pełni niezwykle ważną funkcję w procesie mineralizacji kości;
- korzystnie wpływa na przemianę materii, dzięki czemu możemy zgubić kilka kilogramów :)


*bez cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska







Składniki /porcja dla 2 osób: po 3 pomidorki/:


1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (0,5 szklanki suchej kaszy)
2 łyżki oleju rzepakowego
8 większych pomidorów 
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka nasion słonecznika
kilka listków bazylii 
sól do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki tymianku


Gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju rzepakowego (przed ugotowaniem należy ją wypłukać 3-krotnie w zimnej wodzie, by pozbyć się szumowin). Po ugotowaniu przelwamy ją zimną wodą by nie była posklejana, dobrze odcedzamy i odstawiamy na bok.


Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w niezbyt drobną kostkę cebulę, czosnek, słonecznik i lekko rumienimy. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy kurkumę, imbir, tymianek i całość dusimy na małym ogniu mieszając. Dwa pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie schładzamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je następnie w kostkę i dodajemy na patelnię. W sześciu pozostałych pomidorach odkrajamy "daszki" i wydrążamy łyżeczką środek. Wydrążony miąższ dokładamy na patelnię i solimy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu tak by warzywa zmiękły. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i około minuty dusimy wszystko razem by smaki się połączyły. Warzywa podczas duszenia można lekko podlać wodą, by się nie przypaliły.


Gotowym farszem wypełniamy pomidory, przykrywamy "daszkiem" i pieczemy w piekarniku ok 15 minut w temp. 180 st. C (termoobieg). Ja do pieczenia pomidorów wykorzystałam blachę do mufinek :) Polecam ten wariant, gdyż pomidory grzecznie stoją podczas pieczenia.


Podajemy pomidorki udekorowane listkami bazylii. 

Życzę Wam smacznego :)




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...