Jak zrobić domowe kopytka?

Kopytka - któż ich nie uwielbia. Są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa, beztroskich lat. Ja także lubię je przygotowywać dla najbliższych. Podaję je z sosem pieczarkowym. Lubię także kopytka odsmażane na maśle.


*bez cukru
*dieta wegetariańska


Poniżej kopytka z sosem pieczarkowym.





Składniki /porcja dla 4-6 osób/:
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki imbiru
sól


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie (widelec musi wchodzić łatwo w ziemniaka) odcedzamy je porządnie i odparowujemy. Gdy są jeszcze gorące ubijamy je ubijakiem do ziemniaków. Jeśli nie posiadasz ubijaka, można ziemniaki po wystygnięciu przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do ziemniaków.


Uwaga: ilość ziemniaków w moim przepisie jest przykładowa. Możesz ich wziąć więcej lub mniej, a jak dobrać ilość mąki, pokażę Ci poniżej.


Ziemniaki wkładamy do miski i je uklepujemy. Dzielimy je na 4 porcje (rysując po powierzchni nożem krzyż) i wyjmujemy z miski czwartą część.


Mąkę należy wsypać w powstały otwór plus jeszcze trochę na wierzch. Jest to wystarczająca ilość mąki w stosunku do ziemniaków. Pozostałą mąkę wykorzystujemy do podsypywania podczas robienia kopytek.




Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą i doprowadzamy go to wrzenia. Tu będziemy gotować kopytka :)


Ziemniaki z mąką wykładamy na stół, dokładamy odjętą wcześniej czwartą część ziemniaków. Na środku robimy dziurkę, do której wbijamy jajko. Po wierzchu posypujemy równomiernie imbirem. Całość zagniatamy i formujemy na koniec w kulę.






Za pomocą dużego noża odcinamy gruby plaster ciasta i na posypanym mąką blacie formujemy rulon z ciasta. Gdy będzie uformowany, ugniatamy go od góry, by był lekko spłaszczony. Dużym nożem odcinamy kopytka (najlepiej ruchem energicznym od góry) i wrzucamy je na osolony wrzątek.



Ilość kopytek, które jednorazowo gotujemy, nie może być za duża (tak by powstała jedna warstwa w garnku). Drewnianą łyżką lekko mieszamy kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy gaz i gotujemy je przez chwilę (ok. 40-60 sekund). Wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na dużym talerzu (najlepiej jednowarstwowo).


Kopytka możemy spożyć od razu (np. z sosem pieczarkowym) lub je wystudzić i przechować w lodówce na dzień kolejny. Ja uwielbiam kopytka odsmażane na maśle.

Smacznego :)


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...