Omlet jajeczny z pomidorami i szczypiorkiem

Proste szybkie śniadanie, które każdy z nas zna - JAJECZNICA - może przybrać wiele form i kolorów :0 Możemy do niej dodać różne warzywa, czy przyprawy. Ja dziś przygotowałam pyszny omlet jajeczny z cebulką, pomidorami i szczypiorkiem. Raj dla podniebienia !

*bez cukru
*dieta wegetariańska




Składniki /porcja dla 1 osoby/:

2 jajka
1 pomidor
1 mała cebula
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleje rzepakowego lub innego
kilka listków bazylii

Przygotowanie:


Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Pomidora myjemy i sparzamy wrzątkiem by zdjąć z niego skórkę. Kroimy go na grubsze plastry i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę (lekko, by tylko zrobiła się miękka). Jajka myjemy i wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, solimy i pieprzymy do smaku. Wylewamy je na patelnię (wielkość patelni musi być dostosowana do ilości porcji; jeśli robimy tylko dla jednej osoby to patelnia nie może być za duża). Zmniejszamy gaz pod patelnią. Pomidora układamy na wylane jajka, przykrywamy patelnię przykrywką. Smażymy do czasu ścięcia jajek na małym ogniu (ok.7-10 minut). Gdy omlet będzie gotowy wyjmujemy go na talerz i posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem. Ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego :)





Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...