Jeśli może być owsianka to jak najbardziej może też być JAGLANKA. A co??? :)
A tak na poważnie …. Proponuję Wam pełnowartościowy posiłek na śniadanie lub deser przygotowany z kaszy jaglanej i jabłek. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Jeśli dysponujesz ugotowaną kaszą jaglaną (ja staram się ją zawsze mieć w lodówce) to potrzebujesz kilku minut, by cieszyć się słodkim śniadaniem. Nie wahajcie się, spróbujcie, a dzień wyda się Wam od razu radośniejszy :)
*bez cukru
*potrawa wegetariańska
Składniki /na 2 porcje/:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jabłka średniej wielkości
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, drążymy gniazda i ścieramy na tarce /grube oczka/. W miseczce mieszamy starte jabłka z ugotowaną kaszą jaglaną i cynamonem /pół łyżeczki/. Zawartość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ok 15 - 20 minut /termoobieg, 180 st. C/. Następnie przekładamy zawartość do dwóch małych miseczek i uklepujemy. Robimy babki z kaszy jaglanej na talerzu /tzn. zgrabnie wyrzucamy kaszę z miseczek na talerz tak by powstał ładny pagórek/. Na patelni roztapiamy masło i miód, mieszamy. Polewamy kaszę roztopionym miodem z masłem (dość obficie jeśli chcecie czuć wyraźny smak słodki). Z wierzchu posypujemy cynamonem (najlepiej przez sitko, wtedy ładniej wygląda).
Smacznego :)
Podgrzany miod traci swoje wlasciwowci zdrowotne..ale fajny prosty przepis
OdpowiedzUsuńNiestety tak, Ja zawsze staram się zrobić to szybciutko, by tylko składniki się połączyły.
Usuń