Zupa krem - brokułowa

Idealne połączenie - warzywa z kaszą jaglaną, czyli moc zdrowia. Dodatek nasion słonecznika czyni ją oryginalną w smaku. Zupa, którą polecam z całego serca. Odżywcza, pełna witamin i mikroelementów, a w dodatku sycąca. 

Brokuł jest pełen witamin B3, B5 i C, zawiera wapń, magnez, kwas foliowy i fosfor. Działa na nasz organizm przede wszystkim przeciwwirusowo (jest naturalnym antybiotykiem).
Marchew zawierająca beta-karoten, wapń, magnez i potas - wpływa korzystnie na nasz wzrok, a także przyspiesza detoksykację.
Seler wspomaga trawienie i pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi (wit. B3, kwas foliowy, wapń, magnez i sód).
Pietruszka działa przeciwnowotworowo, moczopędnie, a także oczyszczająco (głównie wit, A, C, PP, K, B1 i B2).
Czosnku nikomu nie trzeba przedstawiać :) wszyscy znamy jego cudowne właściwości antybakteryjne i obniżające cholesterol.
Nasiona słonecznika pomagają usuwać z jelit nie tylko toksyny, ale również metale ciężkie.

*bez cukru
*dieta wegetariańska



Składniki /porcja dla 6-8 osób/:

1 włoszczyzna (u mnie młoda) lub 3 marchewki, 2 pietruski, połowa średniego selera, 1 por
1 mały brokuł lub 1/2 dużego
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 spore ziemniaki
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
1 łyżka masła
śmietana 18%
nasiona słonecznika
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki tymianku
sól do smaku
1 łyżeczka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)

Przygotowanie:

Warzywa z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) obieramy ze skórki, myjemy i wrzucamy w całości do sporego garnka. Białą część pora odcinamy, myjemy i kroimy, gdyż później się lepiej zmiksuje. Dodajemy kilka gałązek natki pietruszki i selera (w całości). Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Całość zalewamy wodą, dodajemy kurkumę, imbir, kminek i tymianek oraz trochę solimy.  Wstawiamy na kuchenkę i gotujemy. 
Brokuła myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (ja wykorzystuję głównie różyczki i małe łodyżki), dorzucamy do gotujących się warzyw (po około 20 minutach, gdyż brokuł potrzebuje krótszego czasu gotowania). Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną, a także przeciśnięty przez praskę czosnek /ja lubię wyraźny smak czosnku w tej zupie, więc dodaję go na końcu, jeśli Wam to przeszkadza, dodajcie go na początku gotowania, wtedy nie będzie go tak mocno czuć/. 
Wyjmujemy gałązki pietruszki i selera i przystępujemy do blendowania.
Ja używam blendera ręcznego /mogę to zrobić w garnku/, ale jeśli chcecie możecie zupę zmiksować w kielichu.

Gdy mamy już zupę krem, możemy dolać wrzącej wody, jeśli uznacie, że jest za gęsta.
Doprawiamy ją do smaku solą.

Przed podaniem zupy należy jeszcze lekko podgrzać ziarenka słonecznika. W tym celu na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wsypujemy ziarenka słonecznika (ok. 1 łyżeczki na jedną porcję) i podgrzewamy ok 1 minuty na średnim ogniu. Mieszamy, by się nie przypaliły.

Podanie:
Zupę krem nalewamy do talerza, dokładamy łyżeczkę śmietany i posypujemy nasionami słonecznika.

Smacznego :)


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...