Gdy upał doskwiera, obowiązkowym punktem programu jest chłodnik. Można go zrobić na różne sposoby, każdy z nich jest dobry, a dowolność wyboru produktów jest dużym atutem.
U mnie chłodnik na botwince i zsiadłym mleku.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
Składniki /porcja dla 4-6 osób/:
1 pęczek botwinki
1 ogórek zielony (długi)
1 pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
koperek do posypania chłodnika
koperek do posypania chłodnika
800 g. mleka zsiadłego
3-4 łyżki śmietany 18%
3-4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraczki obieramy ze skórki i myjemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (woda musi przykryć buraczki, ale nie powinno jej być za dużo), skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości (jeśli botwinka jest bardzo młoda to wystarczy 15 minut, , jeśli starsza to ok. 30 minut). Gdy widelec wbijemy w buraki to znak, że można dodać listki do gotowania. Ja myję listki i łodyżki, kroję je nożem na ok. 3 centymetrowe odcinki i wrzucam do gotujących się buraczków na ok 2-3 minuty. Dopasujcie ilość botwinki do ilości chłodnika, który chcecie przygotować. Wystarczą 3-4 buraczki i dwie garście pokrojonej botwinki. Gdy będzie całość ugotowana, odstawiamy na bok botwinkę do wystygnięcia.
Ogórek zielony i szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do miski. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na średniej tarce. Dokładamy ją do ogórka i szczypiorka. Mieszamy pokrojone warzywka i miskę wkładamy do lodówki.
W osobnej misce przygotowujemy zalewę chłodnikową. Wkładamy do miski zsiadłe mleko i śmietanę. Ugotowane buraczki ścieramy na średnich oczkach tarki i dodajemy je do mleka zsiadłego. Także ugotowaną botwinkę dokładamy do miski i całość mieszamy. Wywar, w którym gotowaliśmy botwinkę dodajemy stopniowo do mleka zsiadłego (musi być już chłodny), sprawdzając konsystencję, by nie była zbyt rzadka. Nie musicie wykorzystać całego. Zalewę doprawiamy solą i pieprzem tak, by smak był bardzo wyraźny. Miskę wstawiamy do lodówki.
Jajka gotujemy na twardo i tak przygotowane czekają w lodówce na moment podania.
Podanie chłodnika:
Do miseczki lub talerza nakładamy pokrojone warzywka (ok.3-4 łyżek), zalewamy je przygotowanym zsiadłym mlekiem i lekko mieszamy. Po wierzchu posypujemy pokrojonym drobno koperkiem. Dodajemy przekrojone na połówki jajko na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)