Często mamy ochotę na coś słodkiego i sięgamy po batony popularnych marek (niestety niezbyt zdrowych) albo cukierki, gdzie głównym składnikiem jest cukier i chemiczne dodatki. Aby ograniczyć spożywanie niezdrowych słodyczy, mam dla Was propozycję wykonania batonów, które są niezwykle kuszące, smaczne i zdrowe. Głównym składnikiem batonów są suszone śliwki i żurawina. Dodatek stanowi ryż basmati, płatki owsiane i ziarna słonecznika.
*bez dodatku cukru
*dieta wegetarianska
Składniki:
1 torebka ryżu basmati (100 g)
200 g śliwek suszonych
100 g żurawiny suszonej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki miodu płynnego
4 łyżki wody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie), a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Śliwki wraz z wodą blendujemy tak by powstała jednolita masa. Do sporej miski przekładamy zblendowane śliwki, ryż, płatki owsiane, żurawinę, słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy oraz miód i ponownie mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego naszą masę i formujemy prostokąt o wysokości ok. 1-1,5 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C (góra - dół - termoobieg) i pieczemy naszą masę przez 10 minut. Gdy wystygnie polewamy ją rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. do garnka z wrzącą wodą wstawiamy szklankę, do której wkładamy połamane kawałki czekolady; garnek trzymamy na małym ogniu, a czekoladę w szklance mieszamy do momentu rozpuszczenia). Gdy czekolada rozpuści się całkowicie to smarujemy nią naszą masę z jednej strony. Wkładamy deser do zamrażarki na ok. 20 minut (do momentu aż czekolada zastygnie). Następnie odwracamy masę do góry nogami i smarujemy czekoladą po drugiej stronie i ponownie wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Baton przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)