Makaron ze szpinakiem można przygotowywać na różne sposoby. Tym razem będzie to porcja o łagodnym smaku, lecz nie mdłym. Dzięki temu doskonale nadaje się dla dzieci, czy osób, które nie mogą, bądź nie lubią pikantnych potraw. Łagodności dodaje w sosie serek mascarpone oraz czerwona słodka papryka. Z przyjemnością zasiada się do stołu, na którym króluje taka potrawa.
*bez dodatku cukru
*potrawa wegetariańska
Składniki:
*bez dodatku cukru
*potrawa wegetariańska
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka mascarpone
1 papryka czerwona
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Do sporego garnka wkładamy szpinak, podlewamy odrobinką wody, ciut solimy i doprowadzamy do rozmrożenia. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i kurkumę. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie paski i dodajemy do szpinaku, dusimy kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Gdy sos szpinakowy będzie gotowy dodajemy do niego makaron, mieszamy i chwilę dusimy by makaron się zagrzał i połączył z sosem szpinakowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz :)