Prosta zupa buraczana

Buraki, ziemniaki, cebula - tak w skrócie można przedstawić skład warzyw na tę pyszną zupę. Odpowiednio doprawiona rozpływa się w ustach. Nie dość że tania i prosta w przygotowaniu, to przede wszystkim zdrowa.

Buraki czerwone zawierają substancje alkaliczne (sód, potas, magnez, wapń), a także rzadkie metale: Rubid i Cez. Posiadają właściwości tonizujące i lecznicze przy otyłości, zaparciach, a także dolegliwościach wątroby i nerek. Niepodważalną zaletą buraków są właściwości antyrakowe.

*bez dodatku cukru
*dieta wegetariańska
*dieta wegańska



Składniki:


4 duże buraki
3 łyżki soku z cytryny
5 większych ziemniaków
1 mała cebula
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny i miód na dosmakowanie (u mnie 1 łyżka soku z cytryny i 1 łyżeczka miodu) - weganie zamiast miodu mogą użyć np. ksylitolu
duża łyżka masła (weganie zastępują masło oliwą z oliwek)
koperek


Sposób przygotowania:


Buraki obieramy ze skóry, myjemy i wkładamy do sporego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i gotujemy do miękkości (ja gotuję w szybkowarze 40 minut). Gdy buraki będą miękkie, wyjmujemy je z garnka by przestygły. W czasie gdy buraczki stygną, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do wywaru. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobniutką kostkę i także dodajemy do wywaru. Dodajemy kurkumę, imbir, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Buraki ścieramy na tarce jarzynowej i także dodajemy do wywaru. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy masło i dosmakowujemy zupę. Smak jej powinien być słodko-kwaśny, więc dodajemy zarówno sok z cytryny, jak i miód, za każdym razem próbując. Koperek dodajemy do talerza.


Smacznego :)

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...